Siergrassen

Siergrassen passen uitstekend in een border. Ze brengen rust en tegelijk natuurlijke beweging in het geheel, ook door hun kleur en fijne bouw werken ze prettig.

Grassoorten en vaste planten

Grassen zijn bijna het hele jaar door decoratief. Er zijn tal van soorten en vormen om uit te kiezen. Heel mooi is bijvoorbeeld vedergras (Stipa gigantea) dat door zijn brede vorm en sierlijke stengels uitstekend tussen vaste planten past. Plant lage grassoorten vooraan, hogere meer in de achtergrond, zoals u ook met vaste planten doet. Doe dat niet te rechtlijnig, haal hier en daar ook een wat grotere vorm naar voren. Het geheel wordt er veel levendiger door.

Sterk contrast

Ook ’s winters zijn siergrassen mooi. Vooral als de zon op de berijpte stengels schijnt. Door grassen in verschillende hoogtes toe te passen ontstaat er dynamiek. Hoge grassen zijn prachtig en hebben vaak pluimvormige bloeiwijzen. De wat kleinere soorten kunnen ook in groepen worden toegepast, de grotere (bijvoorbeeld pampagras, Cortaderia) zijn ook heel decoratief als solitair. Combineer grassoorten met bladeren in verschillende vormen en kleuren met vaste planten. Wissel die vormen zo af dat er steeds een sterk contrast aanwezig is. Dat geeft spanning in het geheel.

Bamboe

Bamboe wordt zowel bij de grassen als bij de heesters ingedeeld. In feite is bamboe wel gras, maar met hun verhoutende stengels met ‘knopen’ (de verdikkingen in de stengeldelen), soms bizarre vormen, heel mooie kleuren en meestal smalle, wintergroene bladeren vormt de bamboe toch een aparte groep.

Woekerende bamboe

Ze doen het goed op vrijwel elke plek in de tuin en in iedere grondsoort. Maar veel soorten bamboe vragen wel ruimte. Ze gaan vaak breed uithangen en worden gemakkelijk drie á vier meter hoog. Een nadeel van bamboe is dat ze de neiging hebben te gaan woekeren. Kies daarom liefst voor polvormende bamboe, zoals Fargesia, die soorten bamboe woekeren niet. Vanwege dat woekeren is de bamboe minder geschikt voor een combinatieborder. Laat u dus bij aanschaf goed adviseren.