Bodembedekking heeft enorme voordelen, zeker als het om het tuinonderhoud gaat.

Voordelen bodembedekking

Als bodembedekkers zich eenmaal goed hebben gevestigd, komt er bijna geen onkruid meer door. Het zonlicht bereikt de grond onder hun bladerlaag niet, waardoor onkruidzaad in de grond vrijwel niet meer kan kiemen. Een ander voordeel is dat de bodemtemperatuur onder die plantenlaag wat gelijkmatiger blijft,wat goed is voor alle plantenwortels. Ook is de waterhuishouding in de grond onder bodembedekkers vaak beter, omdat het water er niet zo snel verdampt. Dat scheelt ook met water geven.

Verschillende bodembedekkers

Tussen lage bodembedekkers kunt u bol- en knolgewassen laten verwilderen, wat een verrijking van de tuin betekent. Bodembedekkers hoeven lang niet altijd vaste planten te zijn. Er zijn ook genoeg laagblijvende heesters en coniferen die een prima bodembedekking vormen.

Onderhoud

De meeste bodembedekkers vragen vrijwel geen onderhoud. Natuurlijk wel voeding en water, maar veel meer is vaak niet nodig. Alleen zult u sterk woekerende soorten zo nu en dan moeten intomen. Er zijn veel soorten die groenblijvend zijn. Ook kunnen ze prachtig bloeien.

Voor een zonnige plek bijvoorbeeld:

Acaena buchananii (stekelnootje)
Phlox subulata (vlambloem) roze/wit/paars/blauw/rood
Sagina subulata (vetmuur)
Sedum album (vetkruid)
Sedum spathulifolium (vetkruid)

Voor een schaduwrijke plek bijvoorbeeld:

Ajuga reptans (zenegroen)
Arabis procurrens (randjesbloem, rijstebrij)
Convallaria majalis (lelietje-van-dalen)
Epimedium x rubrum (elfenbloem)
Saxifraga cuneifolia (steenbreek)
Tiarella cordifolia (schuimbloem)
Waldsteinia ternata

Alternatieven voor het gazon

Enorme gebieden op aarde zijn begroeid door lagere plantensoorten, waarbij grassen de hoofdmoot vormen (pampa’s, prairies). Wat wij met onze gazons doen, is het maken van een – vergeleken met de natuur – uiterst arme monovegetatie.

Gras als bodembedekker

Een gazonmengsel bestaat vaak uit niet meer dan vier soorten gras, iets anders mag er niet in groeien. De natuur zal dat proberen te herstellen. Het gevecht tegen het onkruid houdt bij een gazon nooit op. Gras is dus een prima beloopbare bodembedekker, maar heel bewerkelijk.

Van alle bodembedekkende planten is gras het beste tegen stevig gebruik bestand. Speel- of sportgazonmengsels zijn het sterkst. Alternatieven zoals loopkamille (Chamaemelum nobile ‘Treneague’, tijm (Thymus), Cotula squalida of stekelnootje (Acaena novae-zelandiae) zijn niet echt bestand tegen intensief en regelmatig belopen. Tijm geeft door het te belopen wel een heerlijke geur af. Mos is ook niet geschikt.