De meeste bloemborders worden in de zon aangelegd omdat de meeste vaste planten van redelijk wat zonlicht houden, maar het kan ook op een plek die overwegend in de schaduw ligt. Een juiste plantenkeuze is dan cruciaal.

Zorgvuldige plantselectie

Daarbij gaat het om twee dingen: licht en vocht. Het eerste zal duidelijk zijn, maar de vaak droge grond onder bomen is een ander probleem. Voor zulke omstandigheden moet u een heel zorgvuldige plantenselectie maken. Daarbij moet u ook op het visuele aspect letten zodat kleuren ook in een schaduwborder zoveel mogelijk spreken.

Wit licht op

De beste bloemkleur voor een schaduwborder is wit. Wit licht in het donker op. Dus als u een tuin hebt waar u vaak pas in de avond van kunt genieten, kies dan voor veel witte bloemen. In een schaduwborder zult u vooral voor bladplanten kiezen. Bijvoorbeeld Hosta-soorten in combinatie met verschillende soorten varens, longkruid (Pulmonaria) en nieskruid (Helleborus). Als u in flinke groepen plant (dat is ook in kleine tuinen altijd aan te raden) is het effect maximaal.

Voorbeelden van vaste planten voor schaduwborders:

 • Voor vochtige grond
            Astrantia
  Convallaria
  Helleborus
  Hosta
  Trillium
  varens
 • Voor droge grond:
            Anemone japonica
  Euphorbia
  Vinca
  Tolmiea
  Geranium (sommige)
  Saxifraga stolonifera