Een haag heeft grote invloed op de sfeer en het karakter van een tuin, zorgt voor erfscheiding en privacy. Een haag kan ook een versluierende werking hebben door deze zo te plaatsen dat niet alles in één keer is te overzien. Hagen brengen in de winter een rustige kleur in de tuin. Bovendien biedt een haag bescherming en nestgelegenheid aan verschillende soorten tuinvogels.

Voordelen

In een landschappelijke omgeving passen hagen goed vanwege hun natuurlijke uitstraling. Daardoor geven zij een minder opgesloten gevoel dan muren en schuttingen. Hagen hebben bovendien meer sierwaarde, ze zijn milieuvriendelijker en het is vaak de meest budgetvriendelijke oplossing voor een erfscheiding.

Windbreker

Een haag is ook een windbreker. Achter een dichte schutting of muur ontstaan valwinden waar planten slecht tegen kunnen. Een haag breekt de wind: de snelheid van de luchtstroom die er doorheen en niet overheen trekt, wordt sterk afgeremd. Daardoor is het in de luwte van een haag heerlijk toeven. Goed onderhouden hagen kunnen oeroud worden. Regelmatig snoeien en knippen werkt als een soort verjonging.

Ruimte voor een haag

Een haag is een levend wezen en vraagt dus meer verzorging dan een muur of schutting. Een haag neemt ook meer ruimte in dan een schutting, hoewel dat bij goede snoei en een juiste haagkeuze erg meevalt. Dan hoeft een haag die op de tuingrens staat niet breder te zijn dan dertig centimeter, dus vijftien centimeter aan elke kant.

Bijkomend voordeel

Natuurlijk kun je aan een haag niets ophangen. En wat vaak een voordeel blijkt te zijn: veel hagen worden makkelijk hoger dan de twee meter die een scheidingsmuur of schutting wettelijk maximaal en zonder toestemming mag zijn.

Oude omheining

Vanaf de tijd dat de mens ging boeren, is er behoefte aan erfscheidingen. Om gewassen te beschermen tegen vee en wild, maar ook om het eigen domein aan te geven.

Erfscheidingen

De erfscheidingen werden gemaakt met de meest geschikte materialen uit de omgeving: steen, (stekelige) planten en planten die zich makkelijk lieten vlechten of leiden. In onze streken werden inheemse struiken en bomen gebruikt, zoals haagbeuk (Carpinus betulus),  beuk (Fagus sylvatica), veldesdoorn (Acer campestre) en eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna). Hagen mogen niet te breed worden bij openbaar terrein zoals trottoirs, en bij straathoeken mag een haag niet hoger worden dan een meter vanwege de verkeersveiligheid.

Structuur in de tuin

Niet alleen als omheining, ook om structuur in een tuin te brengen zijn hagen bijzonder geschikt, bijvoorbeeld om een tuin in te delen in zogenaamde ‘tuinkamers’.

Hagen voor de sier

Hagen hoeven niet perse in een rechte lijn te worden geplant. U kunt ook verrassende vormen maken: gebogen hagen, slangenhagen, golvende hagen of hagen met complete ‘groene beeldhouwwerken’ erin geknipt. De mooiste resultaten krijgt u met klein bladige soorten haagplanten. Hoe hoger een haag is, des te meer schaduw deze zal werpen.