Echte klimplanten zijn soorten die allerlei typen hechtranken ontwikkelen waarmee ze zich aan van alles kunnen verankeren.

Bladranken, takranken of hechtwortels

Er zijn klimplanten die blad- of takranken ontwikkelen, andere doen dat met hechtwortels. Hechtende ranken hebben bijvoorbeeld Clematis, de passiebloemen (Passiflora) en de druif. Hechtwortels vindt u bij klimop (Hedera), de trompetklimmer (Campsis) en ook de klimhortensia (Hydrangea anomala subsppetiolaris) heeft ze, net zoals wilde wingerd (Parthenocissus). Deze klimplanten hebben alleen een hechtvlak nodig en breiden zich daarop uit.

Positie klimplanten

Bij klimplanten zoals klimop (Hedera) en wilde wingerd (Parthenocissus) is het van belang dat deze zich niet hinderlijk ontwikkelen op plekken waar u ze liever niet ziet, zoals op schilderwerk, in en onder goten. Het is een fabeltje dat deze klimplanten muren vernielen, wel is het zo dat ze al los zittende delen van bijvoorbeeld een gepleisterde muur verder kunnen lostrekken. Dus houd ze in toom en leid ze naar de plekken waar u ze wel wilt hebben.

Resten verwijderen

Als klimop en dergelijke van muren wordt losgetrokken, blijven er altijd resten van de hechtwortels achter. Een snelle methode om die te verwijderen, is ze met een gasbrander verkolen waarna ze heel eenvoudig af te borstelen zijn.