Groot- of kleinbloemig: het zijn prachtige tuinplanten die een groot deel van de zomer bloeien. Het geslacht Clematis is groot: over de gehele wereld komen circa 500 soorten voor, voornamelijk op het noordelijk halfrond.

Grootbloemige Clematis

Omdat grootbloemige Clematissen behoorlijk opvallen tijdens de bloei, is het niet alleen van belang om bij aanschaf rekening te houden met de kleur, maar ook met de periode waarin ze bloeien. De laatbloeiende zijn aantrekkelijk omdat ze kleur geven aan de nazomertuin, een periode waarin extra fleur welkom is.

Kleur mei/juni juni/juli juli/september
Wit: ‘Miss Bateman’ ‘Mme Le Coultre’ ‘Jackmanii Alba’
Roze: ‘Pink Fantasy’ ‘Nelly Moser'(gestreept) ‘Hagley Hybrid’
Rood: ‘Niobe’ ‘Rouge Cardinal’ ‘Ville de Lyon
Lichtblauw: ‘Lasurstern’ ‘Mrs.Cholmondeley’ ‘Lawsoniana’
Paarsblauw: ‘The President’ ‘Jackmanii’ ‘Gipsy Queen’

Kleinbloemige Clematis

Tot de vroegst bloeiende (april) behoort de zachtblauwe Clematis alpina, met cultivars in donkerblauw (‘Francis Rivis’), roze (‘Willy’), rozerood (‘Ruby’) of wit (‘White Moth’). Mooie cultivars zijn er ook bij Clematis macropetala, vooral in pasteltinten; blauw (‘Blue Bird’) en roze (‘Rosy O’Grady’). Een matiggroeiende is Clematis viticella .

Van de geelbloeiende Clematis tangutica zijn ‘Aureolin’ en ‘Golden Harvest’ aantrekkelijk, evenals de kruising ‘Helios’. Een lichte plek geeft veel bloemen. De bekendste sterkgroeiende is Clematis montana var. rubens die in mei schuil gaat onder de roze bloempjes. Een lelijke schuur wordt zo een prachtig object. Er zijn vele cultivars, waarbij ‘Tetrarose’ en ‘Mayleen’ gelden als de besten met roze bloemen.

Bijzondere Clematissen

Ook een gevuldbloemige Clematis is apart, zoals ‘Multi Blue’ met z’n spitse bloemdekbladen. Bijzonder is de groenblijvende Clematis armandii. Deze is het meest winterhard, maar alleen op een beschutte plek. Het blad is glanzend groen en de bloemen steken daar mooi tegen af in april-mei. Ze geuren heerlijk en zijn wit (‘Snowdrift’) of iets roze (‘Apple Blossom’).