De meeste klimrozen zijn eigenlijk leirozen. Op een paar uitzonderingen na klimmen deze rozen niet echt. Deze rozengroep heeft de toekomst. Het is een kwestie van tijd en dan zal in onze verstedelijkende wereld vooral nog ruimte zijn voor sierplanten die de hoogte in willen, zoals klimrozen. De begane grond hebben we zelf hard nodig.
Soorten leirozen
Ze zullen liefst lang moeten doorbloeien, wat schaduw kunnen verdragen en als het even kan lekker geuren. Rassen klimrozen als ‘Parkdirektor Riggers’ (rood), ‘Pink Cloud’ (donker rozerood) en ‘New Dawn’ (roze) voldoen daar al aan, ‘Goldstern’ is een heel goede gele roos. Een prachtige, oude klimroos is ‘Zéphirine Drouhin’ met frisgeurende, roze bloemen en stekels ontbreken bij dit ras.
Ramblers
Rozen die wel ‘klimmen’, doen dat vrij primitief met gebogen stekels (als weerhaken) aan de twijgen. De rozen die dat vooral doen, worden niet alleen hoog, maar groeien ook breed uit. Het zijn de zogenaamde ‘ramblers’ die over het algemeen ook buitengewoon rijk bloeien (juni-juli). Ze hebben allemaal lange, buigzame takken.
Heel mooi zijn onder andere ‘Constance Spry’ met heerlijk geurende, zachtroze, platte gevulde bloemen en de oude (uit 1827) ‘Félicité et Perpétue’ met een zee aan geurende roomwitte bloemen. ‘Veilchenblau’ heeft donkerviolette bloemen die wat grijs verkleuren, en ‘Weddingday’ met zijn trossen abrikooskleurige bloemen kan wel tien meter hoog worden. Ook deze soorten klimrozen geuren sterk en verrukkelijk.