Het geslacht Pinus kent tientallen soorten en enkele honderden siervormen. Dennen verschillen van andere coniferen doordat de naalden in groepjes van twee tot vijf stuks bij elkaar staan. Aan hun sierwaarde wordt ook bijgedragen door de in grote aantallen gevormde kegels.

Wereldwijd

De vele dwergvormen worden meestal geënt gekweekt. Dennen kunnen slecht tegen vervuilde lucht en verdragen schaduw slecht. Dennen (Pinus) komen voor van de poolcirkel tot de evenaar en hebben zich dus aan de meest uiteenlopende klimaatsgebieden aangepast.

De grove den

De grove den (Pinus sylvestris) is de enige den die in Europa de ijstijden overleefde. Het is een van de bekendste houtproducenten in Noord-Europa en Rusland. Het room- tot oranjebruine hout wordt als Europees grenen verkocht. Er bestaan heel wat cultuurvormen van deze inheemse soort, zoals de smalle ‘Fastigiata’ met blauwgrijze naalden. Kustdennen (Pinus contorta) is een uitstekende soort voor tuinen aan de kust, die zeewind goed verdraagt.

Cultivars

Goede cultivars zijn ‘Compacta’, ‘Frisian Gold’ en ‘Spaan’s Dwarf’. Pinus pumila kent veel prachtige tuinvormen. De bergden (Pinus mugo) heeft enorm veel goede kruipende en dwergvormen, zoals ‘Corley’s Mat’, ‘Mops’, ‘Humpy’ en ‘Ophir’. Bij de laatste verkleuren de donkergroene naalden in de winter naar goudgeel.